dinsdag 21 januari 2014

Werken?

Uitslag bloedcontrole

Onlangs is mijn bloed onderzocht ter controle op Lymfeklierkanker. Hiervan heb ik dinsdag de uitslag gekregen. Alles was goed, de kanker is nergens meer te bekennen! De bloedwaarden zijn ook goed. De Leucocyten schommelen wat heen en weer maar nog steeds binnen de toegestane bandbreedte.


Werken?

In een eerder bericht meldde ik dat de neuroloog mij adviseerde om nog niet echt te gaan werken. Wie schetst mijn verbazing dat de bedrijfsarts die dezelfde neuroloog had benaderd tot een heel andere conclusie komt, en wel vanwege de positieve berichten van die neuroloog!? Op grond daarvan kan hij mij onmogelijk als 100% arbeidsongeschikt verklaren.
Dit gaf bij ons allebei verbazing, hadden we het dan allebei zo verkeerd begrepen? Dit ging ons niet in de koude kleren zitten. Maar op zich heb ik er gemengde gevoelens over. Een nuttige dagbesteding als werken juich ik wel toe mits het eenvoudig werk is wat niet weer tot een frustatie leidt, want dat zou mijn depressieklachten die ik nou net redelijk onder de knie had, weer verergeren. Het wankele evenwicht wat bereikt was, moet dan opnieuw uitgevonden worden. Ondertussen heeft mijn afdeling de schier onmogelijke taak om passend werk voor mij te bedenken, want het is nog steeds trage soep in mijn hoofd. Maar men zal ook een arbeidsdeskundige raadplegen over mijn kunnen.
Inmiddels zijn we over de eerste schok heen en zijn we wat laconiek over het gebeuren, ik ben zeer benieuwd waar ze mee zullen komen.
De bedoeling is dat ik zal starten met 3 x 3 uur per week werken.
Ondertussen lees ik met lede ogen dat een mooie klus mij door mijn ziekte door de neus geboord zal worden. Helaas horen zulke dingen er nu eenmaal bij wanneer men niet meer voldoende op je kan rekenen.

Ook werd ik niet blij met de terugtrekking van diverse Nederlandse bedrijven die niet meer willen investeren in Israëlische banken. Het lijkt erop dat er goede sier gemaakt moet worden richting Arabische handelspartners.  Daardoor kreeg ik een déja vu gevoel van de olieboycot door o.a. Koeweit begin zeventiger jaren. Het satirische programma "Farce Majeur" maakte er destijds een leuk liedje op. We zouden nu een eigentijdse variant daarvan kunnen gaan zingen:
Qatar, Qatar, Qatar, kiele kiele Qatar, kiele kiele hop-sa-sa
Klik hierboven voor de oorspronkelijke sketch van Farce Majeur, hij blijft leuk.

Muziek verbindt zei Joop van Zijl bij het Nieuwjaarsconcert en pianist en dirigent Daniël Barenboim  brengt dat in de praktijk door het  West-Eastern Divan Orchestra wat hij oprichtte, bestaande uit Israëlische en Arabische muzikanten.
Maar weet je wat ook verbindt? Een goed gevulde soep die door beide partijen gewaardeerd wordt, en dat al eeuwen lang. We hebben daar geschiedschrijving over in de Bijbel namelijk het verhaal over Jakob en Ezau en de verleidelijke rode linzensoep. Ismaël - die gezien wordt als een Aartsvader van de Arabieren, zal er ook van geweten hebben want deze soep is nog steeds populair bij Arabische volken én bij Joden.  Hoogste tijd dus voor een Rode Linzensoep ! Zie helemaal onderaan het recept hiervoor.

Fysiek gaat het erg goed en mijn gewicht neemt ook langzaam toe. Vervelende stemmingen duiken soms nog wel op en die bestrijdt ik op diverse manieren.
Bijvoorbeeld een bijbelgedeelte lezen, bidden, maar vaak zijn er ook praktische dingen nodig:
wandelen, fietsen, een boodschap of klus, het maken van een maaltijdsoep waarvoor ik van de kinderen een boek vol recepten heb gekregen, een natuurfilm kijken, muziek luisteren, pianospelen, iets voor iemand doen.

Een mooi stuk  muziek wat depressie verdrijft is dit:
The Lord is my Shepherd (Ps 23) H. Goodall
De mooiste versie hiervan heb ik op mijn verjaardag gekregen van Rita en uitgevoerd door 'The sixteen' een zeer goed zestienkoppig koor met uitstekende orgelbegeleiding. Ook het mooie 'And I saw a New Jerusalem' staat erop. Kopen die cd dus.
Deze versie van Ps 23 is zo troostrijk en ademt zo'n hemelse barmhartigheid uit vooral bij de gedeeltes "You are with me" (U bent bij mij). Helaas is deze mooie hymne misbruikt als beginmelodie bij een nogal spottende Britse serie (the Vicar of Dibley). Maar daar kan de componist niets aan doen.

Ook fietsen we samen heel wat af, of we bezoeken een stad en doen een stadswandeling. Zoals in Gouda:

Stadhuis Gouda
Sint Jan: de Goudse glazen
 (beroemde glas-in-lood ramen)


Gouda: De Waag

Jus d'orange met yoghurt???
Ja, dat kan!
En het smaakt ook nog.



Lazaruspoortje



Met mijn trage brein heb ik niet zo'n plezier met denksporten ed.
Een probaat middel tegen depressies zijn kleinkinderen, lekker met ze dollen en spelen.  Hierbij loop ik wel tegen een andere beperking aan: mijn beperkte "prikkeltolerantie" waar ik het al eerder over had.

Wat betreft natuurfilms ben je bij de Duitse tv ook aan het juiste adres en je kunt ze makkelijk downloaden via een geweldig programmaatje MediathekView.
Geen gezeur over copyright en alle programma's van de afgelopen dagen/weken staan netjes gesorteerd in het overzicht. Van daaruit kun je ze bekijken maar ook downloaden (Speichern auf die Festplatte). Die Duitsers hebben het weer grondig aangepakt!
Mooie Duitse natuurfilms zijn bijv. Expeditionen ins Tierreich en Abenteuer Erde of Erlebnis Erde.

Voor Nederlandse programma's heb je natuurlijk Uitzendinggemist. Maar om de programma's te downloaden naar je vaste schijf heb je bijvoorbeeld Gemistdownloader nodig. Alleen zijn Nederlandse programma's niet altijd beschikbaar of soms slechts een paar dagen beschikbaar.

België en Engeland stellen hun programma's helaas niet (c.q. niet gratis) ter beschikking voor ons Nederlanders.


Recept: Rode Linzensoep 

Klik hieronder voor een goed recept van Wikibooks
Rode linzensoep

Toevoeging:
2 teentjes knoflook geperst
extra kruiden:
1 theelepel   gemberwortel
2 theelepels kaneel
(t.b.v. wat scherpte) 1 theel harissa
(1 theel komijnzaad)

Opdienen met vers gesneden koriander. Serveer met grof brood met roomboter en kaas