vrijdag 15 januari 2016

Een brok in mijn keel

Op weg naar huis van vrijwilligerswerk hoorde ik deze compositie van Debussy:
Il pleure dans mon coeur

Verdriet zonder reden is in mijn hart.
Is er een grotere smart?

De tekst komt uit de bundel "Romances sans paroles" van Paul Verlaine.
Zie hier de hele tekst en vertaling:
Il pleure dans mon coeur

En dat beschrijft het verschijnsel van vervelende stemmingen precies.
"Waarom ben je dan zo verdrietig?"; vraagt men dan.
"Nergens om."; zeg ik dan.
Er is geen enkele reden, en toch ben ik het. Het zijn gewoon onverklaarbare stemmingen die komen en gaan.

Om die reden slik ik helaas antidepressiva.
En sinds de anti-epilepsie tabletten is deze kwaal verergerd.
De huisarts adviseerde mij om dit aan de Neuroloog voor te leggen, daar dit boven zijn competentie uitgaat. Ik kon hoogstens mijn lage dosis antidepressiva verhogen, en beter niet experimenteren met de dosis anti-epileptica.
Dat hielp wel wat, maar het overslaan van een anti-epilepsie tablet had een veel positiever effect!
Om die reden naar de neuroloog geweest.
Deze stelde dat halvering van de dosis geen goed idee was en derhalve moet ik over naar een ander medicijn: Lamotragine (een wat tragische naam ....  :-)
Maar dat gaat zomaar niet!
Je kunt namelijk niet zomaar stoppen met het één en overgaan naar het ander. Dat moet in kleine stapjes gebeuren waarbij je tijdelijk beide medicijnen slikt en pas na een aantal weken met het oude medicijn moet stoppen.
Het nieuwe medicijn heeft natuurlijk ook weer bijwerkingen, zij het andere. Allergische reacties als huidirritatie en koorts en andere narigheid. In dat geval moet ik er niet mee doorgaan.
Een hele zoektocht dus naar het juiste medicijn, en dat is niet fijn.
Hopelijk blijk ik niet allergisch te zijn.

Update Rita:

Rita heeft een controle gehad voor de borstkanker en is daar goed doorheen gekomen, er is niets verontrustends gevonden! Dat is tenminste weer reden voor dankbaarheid!



De Kerstdagen zijn we wel goed doorgekomen en we hebben ook alle kinderen en kleinkinderen mogen zien.
Ik heb twee nieuwjaarsborrels achter de rug, en bij de laatste heb ik zelfs piano gespeeld:
Landgoed De Wickenburgh

Binnen staat onze oude piano die daar beter klinkt dan bij ons thuis!
Hierop mocht ik de muzikale omlijsting verzorgen, zoals ze dat noemden.

Oud- en Nieuwjaar met z'n tweeën gevierd m.b.v. een demi-sec champagne die ik van Dick en Riet had gekregen.
En als Nieuwjaarssalade: "Russisch ei" gemaakt, heerlijk!

Recept Russisch Ei (Salade) 4 personen (verbeterd)

Er zijn veel  versies van dit recept. 
Volgens Wikipedia komt het Russisch ei veel voor in België, Nederland en Duitsland. 
Franse koks gebruikten de uitgang “à la Russe”  veelal voor creaties die exotisch moesten klinken. Ook de macedoine is in Oost-Europa bekend onder de naam Russische salade en zou zo een verband kunnen hebben.
Deze versie is een maaltijdsalade met heel veel lekkere visjes die het  erg goed doet in de (na-)zomer of als lunch door het hele jaar heen.

• voorbereiden:  30 minuten:  eieren en aardappelen en knolselderij koken, eventueel vis pocheren. Sla wassen, tomaten in plakjes
• bereiden:  20 minuten.

 

Ingrediënten:

Voor de massa, de kern:
◦ Twee gekookte aardappelen middel groot, afgekoeld.
◦ Een klein blikje zalm of een stukje gepocheerde verse zalm.
◦ Een klein uitje gesnipperd.
◦ Een augurk (zoetzuur) liefst Amsterdams, klein gehakt.
◦ Een heel  klein blikje extra fijne (kleine) doperwten. Of twee eetlepels verse. liefst kleintjes
◦ 2 ansjovisfilets (goed afgespoeld).
◦ 2 à 3 eetlepels gekookte knolselderie in blokjes.
◦ 5 kappertjes.
◦ Hardgekookte eierdooier van twee gekookte eieren.
◦ Twee eetlepels mayonaise verdund met een scheutje droge witte wijn.
◦ 3 druppels citroensap.

Diverse vis:  paling, haringfilets in roomdillesaus, gerookte forel, peper-makreel, zalm, kabeljauwlever, Hollandse garnalen, etc.

Voor de opmaak: slabladen met daarop plakjes tomaat
• Voor de Whisky saus:
◦ twee eetlepels mayo
◦ één eetlepel ketchup
◦ theelepel mosterd
◦ scheutje whisky (of witte wijn)
◦ paprikapoeder.
Worcestershiresauce.

De opmaak van de salade:
Neem een grote metalen schaal. Pluk een aantal mooie bladen salade naar eigen keuze. Bedek de schaal volledig. In het midden op de salade de kern en daaromheen schijfjes tomaat met wat garnalen en whisky-saus. 
Op de rand (om de tomatenschijfjes heen) gelijk verdeeld  ca. 8 stukjes hard gekookt ei zonder dooier.  Later vullen met namaak kaviaar of zalmeitjes.  
Als garnering evt. verse bieslook over de kern leggen.  Zie foto.

Bereiding:

Prak de aardappelen en de zalm. 
Snijd de ansjovis klein. 
Voeg de rest van de ingrediënten erbij en sla alles een aantal malen door. 
Het geheel moet enige grofheid behouden. 
Geen machines gebruiken. 
Voeg de mayonaise toe en de drie druppels citroensap. 
Als je de massa te droog vindt nog wat mayonaise toevoegen. 
Snufje zout en peper.
De lege eiwitschelpen vullen met echte of namaak-kaviaar. 
Tussen de zes ei-partjes op de rand respectievelijk aanbrengen een dotje garnalen, een dotje zoetzure haring of stukjes haringfilets in roomdillesaus, een dotje makreel, een dotje panharing en een plakje paling, forel of zalm of kabeljauwlever.

Om af te maken:

De whiskysaus:
Ingrediënten door elkaar roeren en op smaak brengen met Worcestershire saus.
Hiermee overdek  je  de salade, niet de vis!  (maar kan wel over de garnalen)
Als extra kun je ook kabeljauwlevertjes toevoegen.
En i.p.v. namaak-kaviaar kun je ook zalmeitjes nemen.

Deze salade kun je het hele jaar wel eten als lunchgerecht.
Als diner past het beter in de zomer.
De witte wijn kan goed een Siciliaanse pinot grigio zijn.