zondag 8 maart 2015

La soupe aux choux

Update

Beste mensen,
Rita heeft afgelopen woensdag de laatste bestraling (van 21) ondergaan! Hartelijk dank voor jullie steun, op wat voor manier dan ook!
We zijn blij dat dit achter de rug is en dat we weer langzaamaan verder kunnen met ons leven.
Verder herstel is nog wel nodig want er is niet niets gebeurd, en herstel kost nou eenmaal tijd.
Haar eerste controle zal zijn in April.

Mijn eerstvolgende controle op de Lymfeklierkanker is in Mei.

Voorjaar !


Tegelijk wordt het weer nu voorjaarsachtig en daar kunnen we ook van genieten, evenals van onze kinderen en kleinkinderen, familie en vrienden.
Zo werd Evelientje 1 jaar en mocht ze zich, zoals de traditie voorschrijft,  te buiten gaan aan deze slagroomtaart:



Heel bijzonder was wat onze schoondochter Tamara met Noémi en Joëlle voor ons betekend heeft vanwege de creatieve bemoedigingen die ze dagelijks (als een soort adventskalender) aan Rita stuurde. Op die manier konden we mooi aftellen! Dat nodigde tevens uit tot het maken van deze collage door Rita:



La soupe aux choux (koolsoep)

Oplettende lezertjes weten dat bij ons de vrijdag altijd in de soep loopt...
Dan maak ik een, al dan niet heilzame, goed gevulde soep. Het voordeel van een goede soep is dat je bijna niets weggooit van de groenten. Je hoeft niet af te gieten!
Dit keer een recept geïnspireerd op de komische film van Louis de Funes: "La soupe aux Choux"
vertaald is dat: de koolsoep. wiki/La soupe aux choux

De film gaat over twee boertjes op leeftijd die graag samen een wijntje drinken en allebei koolsoep eten en dan een wedstrijd doen wie de beste scheet laat. Want kool kan inderdaad bijdragen aan de nodige gasontwikkeling in de darmen. Op een avond zijn ze weer bezig en dan blijkt dat de gassen verre bewoners uit het heelal aantrekt, er komt  een ufo af  op de geur (van de soep of van de darmgassen?). En Louis de Funès roept uit "je kunt tegenwoordig nog geen scheet laten of er komt alweer een marsman aan". Je bent dus gewaarschuwd, wanneer je deze soep maakt dan kan de hele familie marsman opeens bij je op de stoep staan...!

Maar de gasontwikkeling kan simpel bestreden worden door het mee laten koken van Bonenkruid.
Bonenkruid. Anti-pou-pou

Er zijn meerdere versies van deze soep in omloop. Ik heb gekozen voor deze, die goed in de smaak viel.
Natuurlijk uit de Franse keuken:

Recette “Soupe au chou”

Ingrédients / pour 4 personnes
1 petit chou vert (1 kleine groene/Savoie kool)
3 carottes (3 wortelen)
Mag het iets meer zijn .....?

2 navets (2 stuks koolraap) Een lekker alternatief is 2 koolrabi !
4 pommes de terre (aardappelen)
2 oignons (uien)
2 gousses d'ail (teentjes knoflook)
1,5 à 2 l de bouillon de volaille (kippebouillon) (selon le volume des légumes) (1,5 tot 2 liter naar gelang de hoeveelheid groente)
1 bouquet garni (kruiden: persil (peterselie) , thym (tijm), laurier. En bonenkruid tegen de gasjes)
200 g de lard (spek in blokjes)
huile d'olive (olijfolie)
sel (zout)
poivre (peper)

Réalisation

Préparation (voorbereiding)         30 mn
Cuisson  (bereiding)              20 mn
Temps Total                          50 mn


PRÉPARATION Soupe au chou vert et au lard
1. Faire bouillir 3 l d'eau salée. (laat 3 liter gezouten water aan de kook komen)
Supprimer les grandes feuilles et la base du chou. (verwijder de stronk en slechte bladeren)
Détailler en lanières les feuilles. 
Faire blanchir les lanières de chou dans l'eau bouillante salée pendant 2 à 3 minutes. Les passer sous l'eau froide et laisser égoutter. (de bladeren blancheren en afgieten. Snij de bladeren in repen)

Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om de nog hele bladeren te blancheren en na het blancheren pas in reepjes snijden.
Blancheren is kort ( 2 tot 3 min) onderdompelen in licht gezouten kokend water en daarna afspoelen met koud water. Dit zorgt ervoor dat de kleur en de structuur van de koolbladeren beter behouden blijft, hetgeen ook de smaak ten goede komt.

2. Eplucher (schillen c.q. schrappen en schoonmaken) les carottes (wortelen), les navets (de koolrapen (of liever de koolrabi) et les pommes de terre (aardappelen). Les couper en petits morceaux (in kleine blokjes snijden).

3. Eplucher l'ail puis l'écraser dans un petit mortier. (pers de knoflook fijn)
Peler les oignons et les émincer (schil en snipper de uien).
faire revenir dans un peu d'huile (bakken in wat olie): l'oignon (ui), l'ail (knoflook) et les lardons (stukjes spek) sans les colorer. (zonder ze te laten verkleuren!)

Het recept maar dan met 2 koolrabi i.p.v. koolraap. En serveren met Liefde&Passie brood met lekkere italiaanse ham (prosciutto) en kaas (taleggio) en lamspaté en/of lamsham


Pour finir (Bereiding)

Ajouter (toevoegen) les légumes (de groenten), le bouquet garni (de kruiden) et le bouillon de volaille (de kippenbouillon). Saler et poivrer (zout en peper toevoegen). Laisser cuire (Laat koken) ca. 20 minutes tot de groenten beetgaar zijn.
Serveren met Frans bruin stokbrood of Liefde&Passiebrood met hartig beleg.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten