vrijdag 4 april 2014

Bezigheden


We zijn pas bij mijn bedrijfsarts geweest en we moesten de keuze maken. Ga ik nog een re-integratie proces in of laat ik mij herkeuren (lees: afkeuren) door het UWV. Ik ga mij laten herkeuren door het UWV. Deze beslissing geeft enerzijds rust maar anderzijds moet ik het verlaten van de werkvloer nog verwerken.
Maar zoals ik al zei: de teerling is geworpen, en hier is hij dan:



De teerling (Dat is ook een vierkant metselwerk wat dient als steun voor een molen)

Helaas heb ik het spelen als begeleiding in onze kerk ook moeten stopzetten, ik kon niet meer tegen het geluid. Zo lang het nog gaat, speel ik nog wel elders in de regio mits het geluid voor mij te verdragen is.
Ik heb dat nu twee keer met veel plezier kunnen doen. Alhoewel.... de eerste keer kon ik de preek i.c.m. de geluidssterkte niet verdragen, en ben ik onderwijl gaan wandelen. Toen ik terugkwam, was de preek nog aan de gang, maar zag ik dat de consistoriekamerdeur open stond, en daar zag ik twee mensen zitten. Er was daar een oudere heer naar toe gebracht door Wim omdat de man onwel was geworden vanwege het harde en drukke gepraat van de spreker. Ik herkende in hem een lotgenoot en je had ons daar eens moeten zien zitten als twee letterlijke protestanten ons hart luchtend. Gelukkig was het na ca. 15 minuten duidelijk dat de preek ten einde was en kon ik net op tijd achter de vleugel kruipen om het slotlied te begeleiden.
De tweede keer kon ik mij gelukkig al beter gedragen en zat ik de hele dienst netjes uit.
We zijn wel helemaal achterin gaan zitten voor het geval dat. Net als een konijn, die pas door een buis durft als deze breed genoeg is zodat hij zich kan omkeren in geval van nood, zo ga ik pas zitten als ik weet hoe ik snel kan vluchten uit een zaal, mocht dit nodig zijn...

Ik mocht meerdere mooie liederen begeleiden waarvan eentje bij mij dierbare herinneringen opriep: Heilig is de Heer onze God . Van dit lied heb ik ooit een koorarrangement mogen maken wat we als gelegenheidskoortje mochten uitvoeren in de kerk. Dat sloeg zo in dat we daarna nooit weer gevraagd zijn :). Maar we deden het met vreugde en Alex, die ook meezong, heeft het er nóg over wanneer ik hem tegenkom!
Een ander lied is dit hetwelk ook bijna nooit gezongen wordt: God van het licht
Waarom? Ik zou het niet weten. Omdat het in mineur staat soms? Misschien helpt het wanneer ik hier eens een koorarrangement voor maak en het eens opvoer in de kerk, wie weet wat er dan gebeurt.....:)

Ik heb er trouwens een nieuw fenomeen bij. Af en toe krijg ik een gevoel alsof mijn haren me te berge rijzen (en dat is niet eens vanwege de uitspraken van Wilders. Mijn vader zou zo iemand een blaaskaak genoemd hebben (Zelf vind ik "brulkikker"nog wat sprekender). Hoe erg hij ook is, het is niet wijs om een cordon sanitaire om hem heen te leggen. Want daarmee isoleer je zijn vele kiezers ook en daarmee kun je beter nog in gesprek blijven, zoals een politicus terecht opmerkte)
Maar nu weer terug naar dat gevoel wat gepaard gaat met onwel zijn en misselijkheid. Dan moet ik even gaan zitten en dan gaat het weer over. Het is mij niet geheel duidelijk waardoor dit getriggerd wordt, wellicht door drukte/veel inspanning.

Omgaan met depri gedachten

Het is goed om hier een bijbels fundament voor te hebben. Vandaar dat ik hier wat teksten aanhaal.
"Want Ik weet, welke gedachten Ik over u koester, luidt het woord des HEREN, gedachten van vrede en niet van onheil, om u een hoopvolle toekomst te geven". Jeremia 29:11.
"Zo is er dan nu geen veroordeling voor hen die in Christus Jezus zijn" Rom 8:1.
Jezus droeg onze straf al, dus laat gedachten je niet aanklagen.

God is een liefdevolle God, die het allerbeste met ons voor heeft, hij wil ons vrede geven en een hoopvolle toekomst. Hij laat alle dingen meewerken ten goede voor wie Hem liefhebben. Romeinen 8:28. Ja, ook de dingen die moeilijk zijn, beproevingen van allerlei aard.

Onze gedachten worden sterk beïnvloed door de stemming waarin we verkeren. Heb je een sombere stemming dan denk je negatief over anderen en vaak ook over jezelf. Wanneer je last hebt van vervelende stemmingen dan moet je je eigen gedachten met een korreltje zout nemen. Bedenk: een gedachte is ook maar een gedachte. Ga liever uit van Gods gedachten over jou. Ook al voel je er niets van.
Zalig zij die geloven ondanks dat ze God en Jezus niet gezien hebben.
Dat leert Jezus in Joh. 20:29.
Hetzelfde geldt volgens mij voor gevoel. Ga niet uit van je gevoel maar van Gods woord.
Doe voorbede ook al voel je er niets bij. Dank God ook al voel je dat even niet zo.
Blijf actief, desnoods met een huilend hart want dat gaat wel weer over. En het gaat sneller over wanneer je actief blijft.

Mijn statusupdate volgt hier:

De neuroloog maakte ons duidelijk dat mijn hersenen ook schade geleden hebben die niet zomaar verdwijnt wanneer het virus weg is. Daarin lijkt het een beetje op een beroerte o.i.d. Ook dan kan er blijvende schade zijn. Het gaat er dan om zo goed mogelijk om te gaan met je beperkingen.

Even een resumé van die beperkingen:
korte termijn geheugen is minder goed
stemmingen (depri)
verlaagde prikkelweerbaarheid. teveel prikkels: te lang gesprek, teveel gesprekken, intense gesprekken, te lange uitleg, te moeilijke materie. Moderne muziek, muziek met te harde beat, rauwe muziek
Trager brein: geen puzzels of moeilijk werk
Het liefst wil ik tuinieren en/of muzikaal bezig zijn
Te lange kerkdienst (meer dan anderhalf uur) houd ik niet vol
Pianospelen in de dienst met liederen die anders gedaan worden dan normaal is lastig voor mij.
Te lange preek (meer dan 25 min) teveel nadruk. Sommige sprekers leggen bij elke zin wel ergens een nadruk op en dan leg ik het af.

We zijn ons nu aan het oriënteren op vrijwilligerswerk, naast onze wekelijkse oppas op kleindochter Noa,

Met Noa naar de kinderboerderij waar jonge geitjes zijn geboren!


onze andere contacten, onze wandelingen en fietstochten, etc. etc.


Heb wel al ad hoc wat vrijwilligerswerk gedaan zoals op de jaarlijkse opschoondag.
het edele opruimen van zwerfvuil.
De effectiviteit hiervan kan met recht betwijfeld worden.
Diezelfde dag werd er al weer van alles gedumpt (:

Tot slot de trots van onze tuin:

De sierkers (prunus) staat in volle bloei!
Pas hebben we met Lou en Johanna de goed geslaagde operaties gevierd die Johanna ondergaan heeft. Rita en ik hebben een eenvoudige doch voedzame maaltijd voor hun bereid uit een receptenboek wat geïnspireerd is op de Bommel verhalen. Zelf heb ik mij op een soep gestort welke het voorgerecht was.
Hierbij het voorjaarsrecept van deze soep waar ik helemaal blij van werd en welke door hen zeer gewaardeerd werd:
Deze koude soep voor bij warm weer doet het goed met een frisse fruitige witte wijn of rosé:



Avocadosoep (evt met gerookte forel)
Voorgerecht voor 4 personen
Nodig:
  • 2 avocado's
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetl. citroensap
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 lente-/bosuitjes
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1/2 dl witte wijn
  • 5 dl groentenbouillon
  • peper
  • 1/2 theel. gemberpoeder 
  • zeezout
  • 1 eetl. gehakte koriander (vers of diepvries)
  • (Naar believen: 2 gerookte forelfilets)
Voorbereiden:
Halveer de avocado's. Verwijder de pitten en schep het vruchtvlees uit de schil. Pureer het met het gepelde teentje knoflook en 1 eetl. citroensap. Roer de crème fraîche en de rest van het citroensap erdoor. Verdeel de lente-/bosuitjes in ringetjes. Verhit de olijfolie en fruit ze hierin. Schenk de wijn en bouillon erbij en breng dit aan de kook. Laat dit iets afkoelen. Roer er de avocadopuree, koriander en peper en zout door. Zet de soep minimaal 1/2 uur in de koelkast zodat deze goed koud geserveerd kan worden.Koelen 30-45 minuten.

Bereiden:
De soep is al klaar tenzij je er nog vis bij in wilt hebben wat m.i. echt niet nodig is voor de smaak.
Snijd dan de forelfilet in reepjes en schep ze voor het serveren door de soep.
Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten