Update
Ik slik nu de nieuwe anti-epileptica al een paar weken maar merk nog weinig verbetering in mijn stemmingen. Ook maken deze medicijnen me eerder moe en moet ik mij nog steeds wat eerder terugtrekken.Zo wordt ik weer teruggeworpen op mijn eerder gepubliceerde:
the bare necessities of life
Dus voor mij: wandelen, fietsen, muziek maken of luisteren, contacten, etc.
Een boek lezen lukt mij niet goed.
Verder heb ik grote steun van Rita, kinderen en kleinkinderen:
Noa heeft Rita wat carnavalesk uitgedost, heel toepasselijk deze maand! |
Alleen is de toestand van de zorg wel zorgelijk...
Noa leert schaatsen met Ineke en Paul |
Ik doe weer één keer per week hovenierswerk op landgoed de Wickenburgh.
Het andere vrijwillegerswerk ligt stil in de winter.
Ook speel ik weer regelmatig op de vleugel in de kerkelijke gemeenten van De Bilt en Zeist. Helaas ben ik in mijn eigen kerk vleugellam geworden....:-)
's ochtends wordt ik nogal vroeg wakker: ca. 5.00 uur, en weet ik dat nog wat te rekken tot een uur of zes of zeven, maar langer zeker niet.
Dan ga ik er maar zachtjes uit (om Rita niet wakker te maken) en drink thee en kijk naar eerder opgenomen programma's, en lees de krant die ca. 6.00 uur komt.
Ik ben zeer blij met de programma's van de cultuurzender Arte.
Die hebben veel natuur-, muziek-, en land- programma's.
Om die muziekprogramma's gaat het in de volgende paragraaf:
Een lied met plagiaat?
Afgelopen zomer was er een concert van het Leipziger Gewandhaus-orkest die o.a. de eerste symfonie van Gustav Mahler speelden.Deze bestaat uit vier delen en het derde deel kwam mij bekend voor qua melodie:
Deel 3 uit Symfonie 1 Gustav Mahler
Deze bundel is nu wat in de vergetelheid geraakt, maar was in de jaren '70 nog wel in zwang.
Het gaat hier om het lied: "Ga in het schip zegt Gij"
Dit refereert qua tekst aan: Marcus 6: 45-52 over Jezus die wandelt over het meer van Galilea.
De boodschap is: stel je vertrouwen op de Here Jezus en dan gaat Hij met je mee!
Er zijn meerdere versies van dit lied, maar in genoemde bundel betrof het de versie op de muziek van Jaap Geraedts
Een Nederlandse componist die naast liederen ook klassieke stukken gecomponeerd heeft.
(Zie hier wat info: Informatie over het lied, het gaat bij deze link om melodie b, die van Auke en Willem).
Eind jaren '70 deed ik, samen met Richard en Tanja, jeugdwerk in een pinkstergemeente in Rotterdam (vanuit de bijbelschool).
We maakten ook wel muziek met de jongeren en soms lieten we wat horen in die gemeente.
(Hier is onze - weliswaar amateuristische - uitvoering van destijds:
Ga in het schip zegt Gij ). Ik bedien hier de accordeon.
Opvallende gelijkenis met de genoemde muziek van Mahler (qua melodie) hè?
Zou J. Geraedts hierdoor geïnspireerd zijn?
Vast niet wanneer hij wist dat het stuk van Mahler een dodenmars wordt genoemd (zie de getoonde tekening) :-) (bij de al eerder genoemde link: Deel 3 uit Symfonie 1 Gustav Mahler)
Nu moet ik er wel aan toevoegen dat die dodenmars ironisch bedoeld is.
Het betreft namelijk een stoet van dieren die een dode jager ten grave draagt, en daar waren de dieren natuurlijk niet echt bedroefd om :-)
Van de melodie wordt ook wel beweerd dat deze is afgeleid van "Vader Jakob slaapt gij nog?" ("Frere Jacques" in het Frans), maar dan in mineur gezet. Nogal ontluisterend!
Maar het lijkt mij sterk. Daarvoor vind ik het toch teveel verschillen.
De verwijzing naar een lied van Mahler vind ik wel wat aannemelijker:
Lieder Eines Fahrenden Gesellen - Lied No. 04: Die zwei blauen Augen von meinem Schatz
Maar genoeg hierover. Hoogste tijd voor een geweldig recept wat goed in de smaak is gevallen. Ik heb het ergens van internet maar wel wat aangepast.
Mijn schoonvader ging goed mee met zijn tijd. Hij had een pluimveebedrijf en in die tijd kwamen de reclameslogans in zwang. Daar deed hij op zijn manier aan mee en had een bord gemaakt voor op zijn kippenschuur:
Wees hip, eet kip! |
Recept Oosterse kip met gele rijst
Hé wat leuk, kip rijmt op schip!
Ingrediënten
4 personen
300 g basmati- of zilvervlies-rijst
kipfilets van kippendijen (300 tot 400 gr)
kokosolie of rijstolie (maar olijfolie kan ook prima)
1 courgette
1 aubergine
1 rode ui gesnipperd
3 tl kerriepoeder
1 teentje knoflook
2,5 el ketjap
1 el limoensap (of citroensap)
(evt. 0.5 tl chilipoeder)
0.5 eetrijpe mango
1 tl kurkumapoeder
1 bosje bieslook
(zonodig 0.5 el maïzena)
Bereiding
Kip marineren
Koop de kip bij de poelier en laat die hem voor je kruiden en snijden in
blokjes van 2 of 3 cm.
Snij de kip anders zelf in blokjes van 2 of 3 cm (dobbelsteen) en kruid hem met kipkruiden en laat een half uur liggen buiten de
koelkast .
Leg de blokjes in een schaaltje
Voeg dan een eetlepel limoensap en
een eetlepel ketjap toe en wat
extra gemberpoeder.
Dek schaaltje af met plasticfolie en leg een half uur in de koelkast ,
totdat je gaat bereiden.
Kip roerbakken
Haal de kip uit de koelkast en gooi het marinadevocht weg en laat de kip op
kamertemperatuur komen.
Verhit een scheutje
olie in een wok. Verspreid de olie over
de bodem van de wok.
Schep de kipfilet
in de wok en roerbak circa 5 minuten.
Schep de kip uit de
wok en laat rusten op een bord.
Kook de rijst
volgens de gebruiksaanwijzing
(na afgieten de
rijst 15 min laten staan in de afgedekte pan)
Groente
roerbakken
Snijd de courgette
en aubergine in blokjes
Pel en snipper de
ui en pers de knoflook erbij
Verwarm een scheutje
olie in de wok.
Bak de kerrie circa
1 minuut.
Voeg de ui en
knoflook toe en fruit deze
Voeg 100 ml kokend water toe.
Voeg de aubergine
en courgette toe.
Bak circa 6 minuten
tot de groente zacht worden.
Voeg de kip weer
toe en warm circa 5 minuten door tot de kip gaar is
Indien het vocht te dun is, maak de maïzena aan met water.
Voeg in dat geval de maïzena toe zodat het vocht in
de wok gaat binden.
Zet de wok van het
vuur.
Voeg 1 el sojasaus
en evt. chilipoeder toe.
Voeg de
mangoblokjes toe in de wok.
Meng alles door
elkaar.
De rijst
afmaken:
Voeg de kurkuma toe
aan de gekookte rijst en roer door elkaar.
Snijd de bieslook
fijn en voeg toe aan de rijst.
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderen